TÉMÁK, Kategóriák

Orvosmentes tippek a menstruációs panaszok ellensúlyozására

583
HOZZÁSZÓLÁS:

A szabálytalan ciklusok, menstruációs zavarokat sejtetnek. Az egyik ciklus hosszú, a másik rövid, olykor normális. A jelenség az első menstruáció vagy a menopauza környékén gyakoribb. Egyéb korban, a stresszel, a szorongással, táplálkozási problémákkal illetve a kemény fogyókúrával hozható összefüggésbe. A rendellenes menstruációt előidézheti még, a vese-, a máj illetve a pajzsmirigy zavaros működése is.menstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-02

Elterjedt női betegség

A legismertebb és legelterjedtebb női betegség a rendetlen vérzésnek is nevezett, menstruációs zavar. A havi tisztulás nemcsak a nemi szervekben lejátszódó folyamat, az egész szervezetet érint. Gyakran érezzük, hogy a tejmirigyek megduzzadnak, a mellékvese működése fokozódik, a pajzsmirigy nagyobb lesz, a máj, a garat és a foghús nyálkahártyái is vérbővebbé válnak. Sokszor a test hőmérséklete is megnő, az idegrendszer ingerlékenyebb lesz. Hullámzó forróság, szívdobogás és izzadás is jelentkezhet.

A havi tisztulás rendellenessége, hogy nem 28 naponként, hanem rendetlen időszakokban jelentkezik és változó ideig tart. A nemi érés idejét a faj és a klíma befolyásolja, így például a trópusokon 10-11 éves korban jelentkezik először, míg az északi népeknél, 16-18 éves korban. Az eszkimó asszonyok, például csak a nyári hónapokban menstruálnak.

Vérzési zavara

Az átlagos nő, 3-4 nap alatt 100-200 gramm vért veszít el. Az ettől való túlzott eltérések, ugyancsak zavaros menstruációra utalnak. Heveny fertőzések esetén, a havi vérzések, kisebbek, rövidebbek lehetnek, sőt egy ideig el is maradhatnak. Nem túl nagy intenzitású a vérzés cukorbaj, idült vesebajok, elhízás vagy lelki izgalmak esetén, melyek befolyásolják a vér mennyiségét.

A menstruációs zavarokkal gyakran jár fehérfolyás is, melyet ülőfürdővel tudunk leküzdeni. Fiatalabb lányok havibaj-zavara esetén, vasat, meszet és szénsavat tartalmazó gyógyvizek ivókúráját lehet alkalmazni. Görcsös havibajoknál, nap- és légfürdők ajánlottak.

Lapkeszeg

Majdnem egy századdal Lydia Pinkham (menstruációval, illetve a menopauzával járópanaszok elleni “frissítő ital feltalálása” tette világhírűvé) halála (1883) után állatkísérletek némi bizonyítékot szolgáltattak a lepkeszeg méhösszehúzódást serkentő hatására, különösen a terhesség későbbi szakaszában, a magok olyan kémiai anyagot (dioszgenin), tartalmaznak, amely hatásában a női nemi hormonra, az ösztrogénre hasonlít. Az ösztrogén a testet vízvisszatartásra serkenti. Ezt a hormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták egyik mellékhatása, hogy puffasztják a testet. A vízvisszatartás súlynövekedést jelent, így azok az arab nők, akik hízási céllal ettek lepkeszeget, talán jó nyomon voltak. A nem terhes nőknek, a lapkeszeg készítmények segíthetnek a menstruáció előidézésében.

Kendermagolaj, GLA

A kendermagolajban levő omega-6 zsír a GLA, tudományos nevén gamma-linolénsav, melyből szervezetünk soha nem kap elegendőt. A GLA egyébként, a ligetszépeolaj és a borágóolaj fő alkotóeleme is, nagyon hasznos a menstruáció előtti panaszok enyhítésében. Szervezetünk elő tudja állítani, de nem végez mindig jó munkát. A kendermagolajban kb. 2%-nyi a GLA, és lényegében a kendermag az egyetlen ehető mag, amely GLA-t tartalmaz. A GLA az immunrendszer erősítésében és a jó vérkeringésben egyaránt kulcsszerepet játszik.

Menstruációs problémák esetén kerülendő az alkohol, és a koffein fogyasztása.

583
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]